15-06-2007 Oorlog tussen de twee bendes is slechts voorspel

Voor de ogen van vrouw en kinderen vermoord
De chaos in Gaza is compleet. Twee bendes zijn elkaar aan het bestrijden. De een wint het duidelijk van de ander,, ten koste van onschuldige Palestijnse burgers. In ziekenhuizen worden zieken vermoord. Mensen worden van daken afgegooid. Fatachstrijders worden geëxecuteerd, ook als ze zich hebben overgegeven. Mannen worden voor de ogen van hun vrouw en kinderen doodgeschoten. De Palestijnse premier en bendeleider Ismail Haniyeh zegt gewoon te willen doorregeren, terwijl President Mahmoed het wettelijke recht heeft om hem te ontslaan. Zeker wanneer Haniyeh al dit geweld ondersteunt. En zeker wanneer Hamas de alleenheerschappij gewelddadig in handen neemt. De democratisch gekozen Abbas wordt terzijde geschoven, terwijl Hamas ooit zelf sprak over democratie.
 
Twee gebieden later weer één
Uit voorzorg heeft Abbas op het gebied van de “Westelijke Jordaanoever” maatregelen getroffen om Hamas de kans te ontnemen ook daar macht uit te oefenen. Bendeleider Abbas deed dat op de manier zoals bendes dat gewoon zijn: op donderdagavond 14 juni werd in Nablus een Hamasstrijder doodgeschoten. Volgens ziekenhuismedewerkers was zijn lichaam doorzeefd met kogels. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door de aan Fatach gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades. Nu er twee gebieden zijn ontstaan, van waaruit de warlords elkaar trachten te vernietigen is de oprichting van een Palestijnse staat niet meer zo snel aan de orde. Met zulke bendes die daar de macht hadden zullen krijgen is dat een zorg minder voor Israël. Het is waarschijnlijk dat Hamas zal zorgen dat het ook macht gaat krijgen in het gebied van de “Westelijke Jordaanoever”. Dat zegt ook een politieke leider van Hamas in Damascus, Moussa Abu Marzouk.
 
Agenda: oorlog tegen Israël
Al deze zaken staan niet op zich. Hamas volgt een programma dat Arafat al had aangekondigd: het vernietigen van Israël. Fatach is daarin een storende factor, omdat het teveel omgaat met het gemeenschappelijke slachtoffer – Israël – van de twee bendes. Hamas wilde nooit contact met Israël en erkent het dan ook officieel niet. Fatach wil via diplomatieke manieren macht opbouwen en heeft Israël officieel erkend, zonder daar iets van te menen. Het plan van Arafat was: gebieden in Israël bezetten door Palestijnse benden en van daaruit de aanval openen. In het zuiden is dat al bezig op de stad Sderot, maar dat is niets vergeleken met wat Hamas werkelijk wil gaan doen.
 
Iran, Syrië en Hezbolla
In dat vernietigingsplan hoort ook de nucleaire bewapening van Iran, dat nu al vele malen verklaard heeft dat Israël zal worden vernietigd. In dat plan horen ook de oorlogsplannen van Syrië. Een lid van het parlement van Syrië heeft kort geleden gezegd, dat het geen geheim is dat zijn land zich aktief aan het voorbereiden is op een totale oorlog tegen Israël. Deze oorlog zal naar verwachting deze zomer plaatsvinden. Syrië heeft kort geleden grote hoeveelheden geavanceerde wapens aangeschaft. Daaronder horen verbeterde lange-afstandraketten. Bovendien heeft Syrië een zeer uitgebreid ondergronds commandocentrum voor raketbeschietingen gebouwd. Dit centrum kan beschietingen met raketten besturen, die elk deel van Israël met honderden ladingen kan bestrijken. Ook vindt nog steeds een massale herbewapening plaats van Hezbolla, die de oorlog al vorige zomer was begonnen, met wapens, training en andere hulp van Iran en wapens vanuit Rusland. De Israëlische geheime dienst heeft de afgelopen week bericht dat Hezbolla 20.000 raketten heeft opgeslagen, die nu dicht bij de grens tussen Libanon en Israël klaarliggen. Dit vindt plaats onder de ogen van troepen van de Verenigde Naties die de vrede moeten handhaven. Ook smokkelen de Hezbolla terroristen nog steeds ongehinderd geavanceerde wapens en munitie vanuit Syrië en Iran.
 
Hulp van boven
Om te weten wat er allemaal gaande is heeft Israël op 11 juni van dit jaar een nieuwe satelliet gelanceerd, de Ofek 7. In april van 2006 was ook al een satelliet gelanceerd, de Eros B, maar de nieuwe satelliet is vele malen geavanceerder. De precisie is zo groot, dat nu oppervlakken van 70 centimeter kunnen worden bekeken. De satelliet maakt een baan om de aarde in 90 minuten en deze baan loopt precies over Iran, Irak en Syrië. Op dit moment wordt Ehud Barak, een man met ruime regeringservaring (onder meer als minister-president), de nieuwe minister van Defensie. Hij is generaal geweest in het Israëlische leger, wat nu erg goed van pas komt, met de concrete dreiging van een spoedige oorlog op meerdere fronten. De werkelijke hulp voor Israël zal van boven moeten komen, namelijk van de Eeuwige. Het is zeer belangrijk dat de vrienden van Israël bidden voor werkelijke vrede, die alleen kan komen, wanneer de Messias komt: “Bid voor de vrede van Jeruzalem. Dat zij die u liefhebben, rust zullen krijgen. Dat er vrede zal zijn binnen uw muren en rust in uw paleizen. Voor het welzijn van mijn broeders en mijn vrienden wil ik zeggen: laat er vrede in u zijn” (Psalm 122:6-8).