19-07-2007 Wapensmokkel onder de ogen van de VN

De Verenigde Staten hebben Syrië en Iran ervan beschuldigd, dat beiden een slechte rol spelen in Libanon. De VS hebben gezegd dat er duidelijk bewijs is dat er wapens worden gesmokkeld vanuit Syrië, de grens over naar terroristische groeperingen in Libanon.

De ambassadeur van de VS, Zalmay Khalilzad, heeft deze beschuldigingen geuit na een besloten zitting van de Veiligheidsraad, die kortgeleden werd gehouden om de voortgang en naleving te bespreken van een resolutie van de Verenigde Naties. Zalmay Khalilzad zegt hiermee dat de resolutie niet wordt nageleefd door Libanon en Syrië. Deze zelfde resolutie speelde vorig jaar een uiterst belangrijke rol bij het beëindigen van de Tweede Libanonoorlog tussen Israël en Hezbolla. In die oorlog werden de terroristen gesteund door Syrië en Iran.

Khalilzad vertelde verslaggevers na de zitting: “We hebben duidelijk gemaakt dat we alle pogingen om Libanon te destabiliseren veroordelen. En we hebben in het bijzonder zorg geuit met betrekking tot de wapenoverdrachten die plaatsvinden vooral over de grens met Syrië.”

De ambassadeur van Syrië bij de Verenigde Naties, Bashar Ja’afari, ontkende dat er wapens gesmokkeld werden over de grens van zijn land met buurland Libanon. “We hebben het vele keren ontkend en we ontkennen het nog steeds,” zo liet hij verslaggevers weten na de bijeenkomst.

Een team, dat door de VN was benoemd om de grens te observeren bracht aan het einde van de maand juni verslag uit en zei dat de beveiliging te zwak was om het smokkelen van wapens te voorkomen. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, drong er bij Syrië en Iran op aan om meer te doen om wapensmokkel naar Libanon te voorkomen, waarbij hij beschuldigingen van de regeringen van Libanon en Israël citeerde aangaande overtredingen van het wapenembargo dat de VN had ingesteld.

Zalmay Khalilzad vertelde dat er duidelijk bewijs was van “wapenoverdracht aan terroristische groepen” binnen Libanon. “Er is bewijs van voorbereidingen door groepen zoals Fatah al-Islam, voorbereidingen door groepen zoals PFLP-Algemeen Commando, die bovendien voorbereidingen treffen voor aanvallen. Er zijn wapens die binnenkomen voor Hezbolla”, zo zei hij.

Ja’afari beweerde dat de informatie over wapensmokkel verstrekt door de VN- Veiligheidsraad alleen zou komen van Israëlische inlichtingendiensten. Niets van deze informatie zou van Libanese autoriteiten afkomstig zijn. Maar Midden-Oosten afgezant bij de VN Michael Williams zei, dat “vrijwel alle” wapensmokkel die gedocumenteerd was in het rapport van afgelopen maand van de secretaris-generaal aan de Veiligheidsraad afkomstig was van de Libanese regering of van Libanese veiligheidsagentschappen. “Ik denk dat de situatie bijzonder ernstig is,” zo liet hij verslaggevers weten.

In de tussentijd heeft het Israëlische leger (IDF) gemeld dat Hamas tonnen aan explosieven Gaza heeft binnen weten te smokkelen, nadat Hamas dit gebied had ingenomen. Hamas ontkent dit.