Antisemitisme in Moldavië. Zie korte video.

De Anti-Defamation League is een organisatie die strijdt tegen antisemitische groeperingen. De League veroordeelde op maandag 14-12-2009 de “afschuw wekkende” verwijdering van een chanoekia (kandelaar voor Chanoeka) in Moldavië. Deze actie, die op zondag plaatsvond, werd klaarblijkelijk geleid door een russisch-orthodoxe priester.

Een korte video-opname toont de gebeurtenis, met tientallen mensen die toekijken terwijl de kandelaar naar beneden wordt getrokken met hamers en ijzeren staven. En daarna wordt daar een kruis geplaatst. Lokale leiders in de hoofdstad van Moldavië, Kishinev, zeiden dat de rituele kandelaar van anderhalve meter hoog in beslag kon worden genomen, opnieuw opgesteld en nu onder politiebewaking is.

De video laat een orthodoxe priester zien die in de media geïdentificeerd is als Fr. Anatoliy Chirbik. Hij leidt de demonstratie op zondag op het Stefan de Grote Plein en zegt letterlijk: “Wij zijn een orthodox land. Stefan de Grote verdedigde ons land tegen allerlei soorten rotjoden. En nu komen ze en plaatsen ze hun kandelaar hier. Dit is anarchie.