Auschwitz herdenking op 25 januari 2009

De jaarlijkse Auschwitz herdenking die werd gehouden in het het Wertheimpark te Amsterdam op 25 januari 2009 is massaal bezocht. Meer mensen dan ooit kwamen op de herdenking. En geen “sjaal” is gesignaleerd.

Dit jaar had Minister Eberhard van der Laan (PvdA, Integratie) het idee opgevat om Nederlands Moslims uit te nodigen. Verbroedering ten koste van de Auschwitz herdenking. Dit is daarna een signaal geworden om diverse websites op te roepen om met “sjaals” onze herdenking te komen “bezoeken”. Maar dat bezoek is achterwege gebleven. 

Een indrukwekkend getuigenis kwam van een jonge vrouw die vertelde dat zij als zogeheten derde generatie niet erg dicht bij de gebeurtenissen kon staan die haar familie vanwege de Shoa hadden getroffen. Doordat zij een reis had gemaakt naar voormalige concentratiekampen heeft zij de gebeurtenissen en nagedachtenis naar zich toe gehaald, als ware zij een direct betrokkene. Zo kan zij de herinnering weer levend doorgeven aan een volgende generatie. Mede door dit bijzondere getuigenis is de jaarlijkse Auschwitz herdenking op 25 januari 2009 een waardige herdenking geworden.