Bestaan van Israël, diverse nucleaire dreigingen

Het officiële standpunt van de Palestijnen over het bestaan en voortbestaan van een Joodse staat, uitgesproken door hun woordvoerder Saeb Erekat is, dat zij Israël nooit formeel zullen erkennen. “Israël kan zichzelf definiëren hoe het dat ook ziet; en als het zichzelf wil beschrijven als een Joodse staat dan zij dat zo. Maar de Palestijnen zullen nooit de Israëlische Joodse identiteit erkennen” aldus Erekat (Jerusalem Post, 11-07). Dezelfde woorden zijn uitgesproken door de Palestijnse premier Salaam Fayad en door Yasser Abed Rabbo (Uitvoerend PLO-Comité). Interessant om te zien of Premier Olmert zal vasthouden aan zijn voorwaarde dat Israël moet worden erkend als men onderhandelingen wil. Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, terwijl Joodse soldaten nog steeds in Palestijnse handen zijn. De stad Sderot en een mosjav als Nativ Ha’asarah worden onafgebroken bestookt met Kassam raketten vanuit de Gaza Strip. Premier Olmert is bereid de stad Jeruzalem opnieuw te verdelen om maar vrede te krijgen.

Dan is er de dreiging vanuit Iran met nucleaire wapens. De Sunday Telegraph laat weten dat Iran zijn nucleaire laboratoria beter heeft verborgen dan gedacht was. Mohamed ElBaradei, Directeur-Generaal van de International Atomic Energy Agency kwam medio november met het onthutsende rapport dat hij sinds 2006 onvoldoende gegevens ontving van Iran over zijn nucleaire activiteiten. Reden waarom Israël meer geloof hecht aan het rapport over Iran door Javier Solana (EU). Iran zou uranium kunnen verrijken in Zwitserland, volgens Associated Press. Ahmadinejad: Teheran zal verrijking in een neutraal land bespreken. De Zwitsers gaan besprekingen houden met Iran. De dreiging van kernwapens in Iran wordt onbelangrijk genoemd door China en Rusland. Beide landen aarzelen om meer sancties op Iran te leggen. Een Russische diplomaat heeft tegen ambtenaren van Buitenlandse Zaken van Israël gezegd dat sancties wellicht op hun plaats zijn, maar alleen in een later stadium.

Tegelijkertijd heeft de Russische president Vladimir Putin op 20 november gedreigd kernwapens te zullen inzetten tegen de landen van de NAVO. Hij deed dit omdat naar zijn mening deze landen te dicht in de buurt komen van zijn land met hun moderne raketschild. Putin zei op de Russische staatstelevisie: “Wij zien dat militaire macht van bepaalde staten en leden van de NAVO-alliantie wordt opgebouwd vlak bij onze grenzen; dit in tegenspraak met eerder gemaakte afspraken.” En: “We kunnen het ons niet veroorloven om onverschillig te blijven tegenover het duidelijke ‘tonen van spierballen’.” Putin zei dat strategische nucleaire wapens – die de langeafstandsraketten van Rusland bedienen – klaar moeten staan “om een snelle en adequate reactie te geven op elke agressor.” Nucleaire dreiging komt ook van de kant van Pakistan. De kernwapens van Pakistan moeten bewaakt worden door Amerika vanwege het gevaar dat deze in de handen van terroristen komen.