De boom van Anne Frank deel 2

We hebben eerder over de Kastanje geschreven, waar Anne Frank op heeft uitgekeken vanuit haar onderduikraam. Zie “De boom van Anne Frank” in de lijst van eerder gepubliceerde weblog artikelen. De boom is opnieuw in het nieuws. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Het Israëlische dagblad Haaretz weet bijvoorbeeld te melden dat de stadsdeelraad bedolven wordt onder protesten vanuit de hele wereld tegen de kap van de boom. De boom is inderdaad ziek. Dus zou je hem moeten laten staan, alleen al om te laten zien dat Amsterdam niet “wegdoet wat ziek is”. We willen de kap van deze boom niet vergelijken met wat zieke Duistere Duitsers als oplossing hadden voor wat zij zagen als een probleem met zieken, zwakken en Joden. Maar iets symbolisch zit er toch in.

Het blijft een onbeschrijflijk gevoel wanneer je op de Prinsengracht loopt waar het huis staat waar Anne heeft geleefd. En wanneer je het geluid hoort van de  Westertoren. Dat heeft Anne ook allemaal gezien en gehoord. De ziekte van het systeem dat haar heeft vermoord komt in de tijd van Chanoeka – vandaag, 20-11-2007, precies over 14 dagen – weer duidelijker voor ogen. Ook de strijd waaruit het bevrijdingsfeest Chanoeka stamt, was zo’n krankzinnige tijd van het uitmoorden van Joden. Omdat we de Tora hebben, omdat we Sjabbat vieren, omdat we onze jongetjes besnijden en omdat we Nieuwe Maan vieren. Of het nu in de tijd van de Kruistochten was of in de tijd van de Inquisitie, steeds komt dezelfde krankzinnigheid bij de leiders van die “bewegingen” aan het licht. En steeds doen de meest brave burgers eraan mee.

Dit brengt ook de energie en het gerechtvaardigde sentiment naar boven bij hen die tegen de kap van de boom protesteren. Een onbekende bieder heeft 10.340 dollar (7.054 euro) geboden op de kastanje die te koop staat op eBay. Want het gaat niet alleen om een boom, het gaat om wat de boom aan herinneringen en kwetsbaarheid rondom Anne omhoog brengt. We zeiden het in het voorjaar en zeggen het opnieuw: We vinden het heel erg als deze kostbare boom zou verdwijnen. (Website van Anne Frank Stichting: www.annefrank.org)