De boom van Anne Frank

De boom van Anne Frank

Bijna twee jaar geleden publiceerde de Anne Frank Stichting een persbericht. Daarin liet de stichting weten dat de boom, waar Anne Frank tijdens de tweede wereldoorlog op uitkeek, ziek was en een speciale behandeling zou krijgen. De boom mocht toen blijven staan. Hieronder het persbericht.

Bijsnoeien Anne Frank-boom online te volgen
Persbericht Amsterdam – 25 mei 2005
De website www.annefrank.org laat morgen vanaf 7.00 uur realtime beelden zien van het bijsnoeien van de zieke kastanjeboom achter het Anne Frank Huis. De boom is al langer ziek, een schimmel tast de stam onverminderd aan, maar hij kan voorlopig behouden blijven. Deze conclusie trekt stadsdeel Amsterdam-Centrum, de beheerder van de boom, op grond van recent onderzoek.
Om de boom stabieler te maken is besloten de kroon een flink stuk kleiner te maken. De snoeiwerkzaamheden worden met behulp van een kraan uitgevoerd. Rond 7.00 uur wordt de kraan ge�nstalleerd en rond 8.30 uur zal de boom worden bijgesnoeid. Alle werkzaamheden duren ongeveer een dag.
Webcam
Ge�nteresseerden kunnen op donderdag 26 mei het bijsnoeien van de kastanjeboom volgen via live webcambeelden op annefrank.org. Hierbij is een snelle internetverbinding wel een vereiste. Vanaf vrijdag 27 mei staat er een Quicktime-filmpje met een samenvatting van de snoeiwerkzaamheden op de website.
Anne Frank
Anne Frank kon de kastanjeboom vanuit het zolderraam van het achterhuis zien. Op 13 mei 1944 schreef zij in haar dagboek: �De kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.� Einde bericht.

Maar nu laat de gemeente Amsterdam weten dat de boom toch gekapt moet worden, omdat deze te ziek is om nog gered te kunnen worden. Hier het bericht:
(In: Algemeen Dagblad 9 maart 2007) Amsterdam De beroemde kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek en waarover ze in haar wereldberoemde dagboek meerdere malen schreef, mag worden gekapt. Stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft de eigenaar van de boom aan de Keizersgracht 188 (de buurman van het eigenlijke pand waar Anne Frank verbleef) een vergunning verleend, zo werd gisteren bekendgemaakt. De ruim 150 jaar oude monumentale boom is namelijk zo ziek dat herstel niet mogelijk is. Rond de 42 procent van het hout is zeer ernstig aangetast.
De �Anne Frankboom� staat in een afgesloten binnentuin tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deskundigen hebben hem in de loop der jaren onderhouden. Toen vorig jaar bleek dat de kastanje onderhevig is aan een definitief verval door onder meer de explosieve groei van tonderzwam en honingzwam, vroeg de eigenaar een kapvergunning aan. De boom kan de aantastingen niet langer weren en de vrees bestaat dat de 27 ton zware boom uiteindelijk inzakt en omvalt. De kap van de boom is nog de enige optie, zo heeft het stadsdeel op basis van enkele onderzoeken vastgesteld. Wanneer de kastanje tegen de grond gaat, is nog niet bekend. De komende zes weken geldt een bezwaartermijn. Mensen die het niet eens zijn met de beslissing van het stadsdeel, kunnen protest aantekenen.
De boom in de Amsterdamse grachtengordel wordt op internet gebruikt als een inspiratiebron voor mensen die iets over Anne Frank en haar dagboek willen zeggen. �Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar�, noteerde Anne Frank op 13 mei 1944, bijna drie maanden voor zij werd gearresteerd.
Op deze site, www.annefranktree.nl , worden uitspraken van Anne Frank geciteerd en kunnen bezoekers daar hun eigen gedachten aan toevoegen. De eerste die dat deed, was 1 februari vorig jaar de Britse actrice Emma Thompson. Op de site van Annes boom worden ook alle perikelen rond de zieke kastanje en de naderende kap bijgehouden.
Einde bericht.

En dan stond er het bericht in de krant over de verbranding van het Dagboek van Anne Frank:
(In: Telegraaf, 8 maart 2007) Duitsers beboet voor verbranden dagboek Anne Frank
Amsterdam – Een rechtbank in het Duitse Magdeburg heeft donderdag vijf mannen boetes tussen de 1.300 en 2.220 euro opgelegd omdat ze een kopie van het dagboek van Anne Frank hebben verbrand. De boekverbranding had plaats op 24 juni in de stad Pretzien in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt.
Volgens de aanklager had de verbrandingsceremonie ten doel om het nazi-regime te verheerlijken en de Holocaust te ontkennen. De aanklager noemde de boekverbranding een daad van cultureel barbarisme. Zowel op ontkenning van de Holocaust als het aanzetten tot haat staat in Duitsland een maximumgevangenisstraf van vijf jaar. Bij de ceremonie werd ook een Amerikaanse vlag verbrand.
Einde bericht.

We vinden het heel erg als deze kostbare boom zou verdwijnen. Maar je zou er inderdaad ziek van worden…