Rubriek: Sjema Tefilatie

Geen verwarring, maar verlossing!

Verwarring rond corona
Omdat de verwarring over de pandemie van het coronavirus zo groot is, zeker ook onder gelovigen is het belangrijk om onze blik gericht te houden op de Eeuwige. Altijd in ons leven in welke fase we ons ook bevinden, is het belangrijk om op Hem te vertrouwen. Zoals David zingt: “Wentel je weg op Adonai en vertrouw op Hem. Hij zal het laten gebeuren” (Psalm 37:5). In Psalm 52:8 jubelt hij: “Maar ik ben als een altijd groene olijfboom in het huis van de Eeuwige. Ik vertrouw op de liefde van Elohiem voor eeuwig en altijd”. Op dit moment zijn er zoveel verwarrende berichten en filmpjes op internet, dat het belangrijk is onze blik bewust op Adonai te houden. Hij weet alles en zorgt voor ons. Ieder haar op ons hoofd is geteld en Hij kent ons.

Moedige virologen nemen risico’s voor ons bestwil
Bij de ontdekking van het coronavirus zijn twee bijzondere virologen betrokken, die naar mijn mening   een medaille zouden moeten krijgen. Dit is een lichtpuntje, een knipoog uit de hemelse gewesten. In een artikel van de NRC van 20 december 2020 staat, dat er in deze tijd mensen zijn die de mensheid willen beschermen. En zij nemen hiervoor risico’s voor hun eigen leven om anderen te helpen en zelfs te redden. Het artikel is van Sander Voormolen, op 20 december 2020. Hij schrijft:

“We hebben het aan de moed van twee virologen, een Chinese en een Britse Australiër, te danken, dat de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 wereldwijd niet nog veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Op 11 januari van dit jaar, om twee uur ’s nachts Nederlandse tijd, post viroloog Eddie Holmes van de Universiteit van Sydney de genetische code van 29.903 letters van het virus op de openbare website van virological.org. Die genetische blauwdruk van het virus is ontcijferd door Zhang Yongzhen, een viroloog van de Fudan Universiteit in Shanghai, met wie Holmes al jaren samenwerkt. Tegen de wil van de Chinese overheid besluiten Zhang en Holmes, dat de wereld onmiddellijk moet weten welk nieuw virus in Wuhan is uitgebroken. Het werkt als een breekijzer: waar China de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot dan toe slechts mondjesmaat informatie heeft verstrekt over de uitbraak, voelt het land zich opeens moreel verplicht om ook snel andere informatie te delen. Binnen een dag komen er vijf virussequenties bij, die worden gedeponeerd bij de internationale databank Gisaid. Holmes zegt per e-mail tegen de NRC: ‘Ik ben ervan overtuigd dat China die informatie ooit wel een keer had vrijgegeven, maar niet zo snel als ze nu hebben gedaan’.”

China houdt zich stil
Hoe gevaarlijk het nieuwe virus precies is, kan Zhang op basis van alleen de code niet beoordelen, zegt hij in een interview met Time Magazine, maar het is hem meteen duidelijk dat het gaat om een SARS-achtig virus dat via luchtwegen overdraagbaar is. Collega’s in Wuhan stuurden Zhang op 3 januari longslijmmonsters toe van zeer ernstig zieke patiënten, vlak voordat China “ongeautoriseerd onderzoek” aan het virus verbiedt. Veertig uur later heeft Zhang uit één monster het complete genoom van het virus in handen. Direct na zijn ontdekking waarschuwt Zhang de gezondheidsautoriteiten in Beijing en Wuhan. Maar het blijft stil – in China weten slechts enkele insiders wat er zich afspeelt in Wuhan, de rest van de wereld kan alleen maar gissen.

Ernstige longziekten
In de stad Wuhan liggen op dat moment tientallen mensen in het ziekenhuis met ernstige longziekten, waardoor zij in ademnood komen. Velen van hen zijn als verkoper of als bezoeker op de Huanan Seafoodmarket in het centrum van de stad geweest. De lokale gezondheidsautoriteiten vermoeden dat de uitbraak daar is ontstaan en hebben de overdekte markt op 1 januari 2020 uit voorzorg gesloten. Zhang deponeert de genetische code van het virus in GenBank. Dat is een openbare databank van de Amerikaanse National Institutes of Health, waarin genetische informatie van allerlei levende organismen wordt verzameld. De code van het nieuwe virus wordt op 5 januari ingediend als “Wuhan seafood market pneumonia virus isolate Wuhan-Hu-1”.

Gelukkig snel bekend
Het gebruikelijke proces van review bij GenBank zorgt echter voor vertraging, waardoor de informatie nog niet meteen voor anderen beschikbaar is. “De autoriteiten in China hadden iedereen verboden te publiceren over de uitbraak”, vertelt Holmes in een aflevering van PodcastOne Australia. “Ik denk dat ze dachten dat ze het onder controle konden houden en dat ze geen paniek wilden zaaien.” We weten dat het virus van een epidemie een pandemie is geworden en dat veel mensen in de wereld er dodelijk ziek van worden. Omdat de code zo snel bekend is geworden, is er nu al een vaccin dat de pandemie kan bestrijden en ons kan beschermen.

Premier Benyamin Netanyahu
Velen van ons vragen zich nu af of het veilig is ons te laten vaccineren en dat is een juiste vraag omdat het om onze gezondheid gaat. Ik heb vertrouwen in de juiste besluiten van goede wetenschappers en onze overheid; en op deze manier is het virus onder controle te krijgen. Dus wanneer het vaccin beschikbaar is, zal ik zover ik nu weet, niet aarzelen mij te laten vaccineren. In Israël heeft Premier Benyamin Netanyahu vandaag samen met Minister Yuli Edelstein van het ministerie van gezondheid de eerste doses van het Pfizer coronavirus vaccin in Israël ontvangen. De gebeurtenis werd in heel Israël uitgezonden als onderdeel van een campagne om het publiek aan te moedigen zich te laten vaccineren. Netanyahu zei: “Het is een kleine injectie voor een persoon en een grote stap naar gezondheid van ons allemaal.”

Met elkaar corona verslaan
De vaccinatie vond plaats in het Sheba Medical Center, Tel Hashomer. “Het is een grote dag voor de Staat Israël”, zei Netanyahu voordat hij de injectie kreeg. We hebben nu een jaar lang de ergste pandemie sinds de afgelopen 100 jaar meegemaakt en dit is het begin van het einde. We hebben miljoenen vaccins naar Israël gebracht en iedereen moet zich laten inenten. Ik heb samen met Minister Edelstein een persoonlijk voorbeeld willen geven. En ik denk dat, wanneer we dit samen doen, wij met elkaar corona kunnen verslaan. We zien uit naar herstel van het ‘oude normaal’. Het zal al een verlossing zijn! Koning David juicht: “Ik voel mij veilig door Uw goedheid. Mijn hart juicht over Uw verlossing (er staat: Yeshua)” (Psalm 13:5).

Gebed voor Israël en de wereld

  • Dat het virus onder controle zal komen. En dat het vaccin ook in arme landen beschikbaar zal zijn.
  • Dank Adonai voor de werkers in de gezondheidszorg en wetenschappers die zich inzetten voor ons welzijn in deze tijd van crisis.
  • Gebed voor mensen die vervolgd worden vanwege hun geloof in Yeshua de Messias. Vanwege corona gaan gelovigen vaak met honger naar bed zoals in Nigeria; en ook in India gebeurt dit vaak, zie www.opendoors.nl

Elze Erwteman