Iran werkt door aan nucleaire wapens

CNN laat weten dat  in een rapport van een geheime dienst (National Intelligence Estimate) van Amerika staat dat men heeft ontdekt dat met een hoge mate van vertrouwen kan worden gezegd dat de Islamitische republiek Iran al in de herfst van 2003 is gestopt met het vervaardigen van nucleaire wapens.
 
De BBC meldt dat Iran dit rapport heeft verwelkomd. Teheran laat weten dat het altijd al heeft gezegd dat zijn nucleaire programma alleen wordt ontwikkeld voor vredelievende doeleinden. Maar de VS en andere westerse machten, waaronder Israël, zeggen dat Iran probeert een nucleaire wapenvoorraad te bouwen.

Correspondent van de BBC Paul Reynolds laat weten dat Iran nog steeds oproepen van de Veiligheidsraad negeert. Het zou kunnen dat het spanningsveld nu iets minder intens wordt, zo laat Reynolds weten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zegt dat hij de verandering van opvatting verwelkomt. De Iraanse staatstelevisie heeft het rapport bejubeld als een overwinning. Iran is “eerlijk” geweest, zo laat de televisie weten en is nu “gerehabiliteerd”, terwijl het rapport ernstige fouten heeft laten zien bij de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Arutz-7 laat weten dat de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt dat de inschatting van Israël is, dat Iran niet gestopt is met het werken aan zijn nucleaire bom, zoals de Verenigde Staten beweren. Dit werk is na 2003 weer hervat.

Barak die premier van Israël is geweest, zegt dat de inschatting door de Amerikaanse veiligheidsdienst dat Iran gestopt is met zijn nucleaire programma niet wordt gedeeld door Israël. “Iran is inderdaad tijdelijk gestopt met dit programma in 2003,” zei Barak voor Army Radio vandaag (4 december 2007), “maar volgens onze inschatting heeft het zijn werk op een bepaald moment hervat.”