Israël niet geïnteresseerd in vrede: Syrië.

Op woensdag 1 oktober beschuldigde Syrië Israël ervan dat het “niet geïnteresseerd is in vrede”. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moallem zei dat “vrede tussen Israël en Syrië deel uitmaakt van een omvattende vrede tussen Libanon, de Palestijnen en tevens Israël. Gekke opmerking dat Israël “tevens” hoort bij de overeenkomst. Moallem zei verder, “Als we dit punt bereiken dan heeft dat strategische gevolgen voor het hele Midden-Oosten. Of het nu accepteren of niet, Iran is een belangrijke medespeler in de regio. En Iran heeft altijd het recht van Syrië ondersteund om de Golan Hoogvlakte en de rechten van het Palestijnse volk te bevrijden. Als we dit door vreedzame middelen bereiken zie ik niet dat de Iraniërs dat zullen dwarsbomen.”

Deze woorden komen van een vertegenwoordiger van een land dat nog steeds in oorlog is met Israël. Bovendien geeft Syrië onderdak en dekking aan terroristen zoals Hezbolla. Syrië staat Hezbolla terroristen toe het land vrijelijk binnen te komen. Dus wie is er geïnteresseerd in vrede? Op 17 september heeft een bom in de stad Damascus 17 mensen gedood en er 14 verwond. De aanval vond plaats in de Saydah Zeinab buurt, waar een belangrijk heiligdom van Sjiietische Moslims. In feite is het zo dat het de pelgrimsbestemming is voor Irakese en Iraanse Moslims.

De aanval met deze autobom van 200 kg. is de grootste tot nu toe op Syrisch grondgebied, waar terroristische incidenten zelden voorkomen. In februari van 2008 vond de militaire leider van Hezbolla Imad Mughniyeh de dood tijdens een aanval. Deze recente bomaanval is de directe reden voor Hezbolla om zijn leden de opdracht te geven het grondgebied van Syrië niet te betreden voordat er verdere orders worden gegeven. Het ziet er naar uit dat Syrië uiteindelijk niet zo geïnteresseerd is in vrede.