Israël zou Syrië hebben gebombardeerd

Syrië heeft de beschuldiging geuit dat Israël het Syrische luchtruim heeft geschonden. Komend vanuit het gebied van de Middellandse Zee zou een aantal Israëlische straaljagers het luchtruim van Syrië zijn binnengedrongen.
 
Syrisch luchtafweergeschut heeft op Israëlische gevechtsvliegtuigen geschoten toen die doelen in het noorden van het land bombardeerden, zo zeggen de Syrische autoriteiten. ‘Ons luchtafweergeschut heeft Israëlische straaljagers onderschept en gedwongen rechtsomkeert te maken,’ aldus een woordvoerder van het leger tegen persbureau Sana.
 
Er vielen geen slachtoffers en er werd geen schade aangericht. Volgens het bericht drongen de Israëlische gevechtsvliegtuigen rond middernacht in het noorden van het land het Syrische luchtruim binnen. Ze zouden oostwaarts zijn gevlogen en braken door de geluidsbarrière.
 
‘Wij waarschuwen de vijandelijke regering van Israël tegen deze openlijke daad van agressie, en behouden ons het recht voor op gepaste wijze te antwoorden,’ aldus een woordvoerder van het Syrische leger.
 
Het is bekend dat Syrië het door Israël rechtmatig afgenomen gebied van de Golanhoogvlakte terug wil hebben. Deze beschuldiging kan een excuus vormen om een oorlog te beginnen. Syrië heeft steeds beweerd dat een Arabische vredesovereenkomst met Israël onmogelijk is, zonder dat het de Golan teruggeeft. Dit nadat Syrië zelf Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog had aangevallen en de oorlogshandelingen pleegde, waarvan het nu Israël beschuldigt.
 
Syrië is ook ongelukkig met het feit dat andere Arabische landen van plan zijn om een vredesbijeenkomst te beleggen in november. Op deze bijeenkomst zullen de Verenigde Staten trachten een ontmoeting te laten plaatsvinden tussen Palestijnen en Israëli’s op het hoogste niveau, wellicht samen met Saoedische hoge autoriteiten.