Israël 65 jaar

Vanaf 2013 is Israël 65 jaar een hernieuwde staat!
En Jeruzalem 46 jaar haar niet opgedeelde hoofdstad.
Als volk bestaat Israël al vanaf 1312 v.Chr.

In 65 jaar heeft Israël meer bereikt dan andere landen in eeuwen. De staat Israël weet te overleven tegen alle verdrukking in en onder de meest bizarre omstandigheden. Het land is opgebouwd op de as van de tweede wereldoorlog. Joden die nu leven in en buiten Israël hebben de waanzinnige en berekenende volkenmoord weten te overleven. Op de bodem van het gebied dat aan Abraham, Isaak en Jakob is gegeven hebben we een staat weten op te bouwen. Modderpoelen met ongedierte werden land, woestijn werd omgebouwd tot groene gecultiveerde tuinen en lusthoven. Na de laatste wereldoorlog heeft Israël nog zeven oorlogen overleefd. Moordende veldslagen geleid door de Arabische legers die tenminste 13 keer groter waren dan het leger van Israël. Dat is de dreiging van buiten. Binnen is er de uitdaging van goed samen weten te leven. In Israël leven mensen van meer dan 100 nationaliteiten, die het al met al toch met elkaar min of meer goed weten uit te houden.

Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten. Het land kent het hoogste aantal afgestudeerden aan de universiteiten. Maar liefst 120 Joden hebben Nobelprijzen gewonnen. Voedsel aan Oost-Jeruzalem en hulp aan inwoners van Gaza wordt door Israël geleverd. Arabische patiënten worden opgenomen door Israëlische ziekenhuizen. Israël heeft een wereldberoemd brandwondencentrum in het Hadassa Ziekenhuis in Jeruzalem. Israëlische ingenieurs hebben een camera in pilvorm ontwikkeld, om zo het darmkanaal helemaal zonder enig probleem voor de patiënt te kunnen onderzoeken. Callcenter technologie, hardware en software, is wereldwijd verspreid nadat het ontwikkeld werd in Israël. De beroemde memorystick is ontwikkeld door ingenieurs in Israël. Zie het korte filmpje over Israël toen het 61 jaar oud was.

Kinderen uit Darfur zijn opgevangen in Israël en gaan daar nu naar school. Israël heeft het wereldberoemde Ex Libris systeem ontwikkeld, het digitale bibliotheeksysteem dat op zoveel PCs in bibliotheken te vinden is, op 17.000 plekken in 70 landen. Israël heeft de eerste camera met hoge resolutie (TransChip) in mobiele telefoons ontwikkeld. Met verborgen identiteit hebben Israëlische verpleegkundigen hulp geleverd aan islamitische vluchtelingen in Somalië. Het wereldvermaarde computerprogramma Windows XP is ontwikkeld door Microsoft-Israël. Op Wall Street telt Israël de meeste bedrijven na de Verenigde Staten.