Israël 59 jaar. Gefeliciteerd!

De Joodse Messiasbelijdende gemeenschap van Nederland
wenst ons Land Israël: Atsmaoet Sameach, 
een gelukkig Onafhankelijkheidsfeest.

Israël bestaat nu 59 jaar.
Het is al weer 40 jaar dat Jeroesjalajiem (Jeruzalem) haar
ongedeelde hoofdstad is.
Gefeliciteerd Israël !

AMSTERDAM, 24 april 2007 – Vandaag is Israël 59 jaar geworden. Al 59 jaar is er één democratische staat in het Midden-Oosten: Israël. En spoedig, op 28 Ijar, dat is 16 mei, is het 40 jaar geleden dat Jeruzalem, de hoofdstad van de staat Israël, de niet meer kunstmatig verdeelde hoofdstad werd. In juni 1967 werd Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van het land Israël, dat dit jaar 59 jaar opnieuw bestaat als officieel internationaal erkende staat. Dit jaar zal dat heuglijke feit overal ter wereld worden gevierd, van Londen en Duitsland tot Canada en de Verenigde Staten van Amerika, tot Oostenrijk en Japan aan toe.

De eerste stap van Israël was het aanvallen van de luchtmacht van Egypte. Op 5 juni 1967 in de ochtend klonk rond 7.45 uur lokale tijd in heel Israël het luchtalarm. Israël werd aangevallen, onder meer door Syrië. Op de avond van diezelfde 5 juni had Israël al tweederde van de luchtmacht van Syrië vernietigd. Israël deed dit vanuit de lucht en het dwong de resterende vloot zich terug te trekken naar bases die ver weg gelegen waren. Deze zouden zo geen rol meer kunnen spelen tijdens het vervolg van de oorlog.

Op 10 juni 1967 beëindigde Israël haar laatste offensief in de Zesdaagse Oorlog. Dat was op de Golan hoogvlakte. De volgende dag, 11 juni, werd een wapenstilstand getekend. Israël had toen de volgende gebieden ingenomen: het schiereiland Sinaï, de Westelijke Jordaanoever (inclusief oostelijk Jeruzalem), de Gazastrook en de Golan hoogvlakte. Het Israëlisch grondgebied was daardoor met een factor 4 toegenomen. Hierdoor waren 1 miljoen Arabieren onder Israëlisch bestuur terechtgekomen. Van de ongeveer 1 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn er 300.000 gevlucht naar Jordanië, daarmee bijdragend aan de toenemende onrust. De overige 600.000 bleven in het land.

Israëls strategische diepte was in zuidelijke richting toegenomen met 300 kilometer, in oostelijke richting met 60 kilometer en in het noorden met 20 kilometer extreem ruw terrein. Dit betekende een zeer belangrijke en strategische verbetering van de veiligheid. Ook het politieke belang van de Zesdaagse oorlog was groot. Israël had laten zien dat het de mogelijkheden had om een strategische aanval te lanceren die het regionale evenwicht kon veranderen. Egypte en Syrië trokken wel tactische lering uit de Zesdaagse oorlog, maar geen strategische lering. Hierdoor meenden ze dat ze de Jom Kippoeroorlog moesten aangaan, om er op dat moment achter te komen dat Israël niet langer de breekbare staat van de vroege vijftiger jaren was. Israël is gebleken zeer wel in staat te zijn zichzelf te verdedigen.

Redding en uitkomst. Het mag duidelijk zijn dat in de oorlogen, waar zoveel vijandelijke landen hebben getracht om Israël te vernietigen, er "voor de Joden wel van andere zijde redding en uitkomst" is gekomen, om de woorden te gebruiken die in de Megillat Ester (het boek Ester) te lezen zijn, zie Ester 4:14. En het is te wensen dat heel Israël deze bescherming, die van niemand minder afkomstig is dan van de Eeuwige zelf, zal herkennen als van Hem. De Eeuwige heeft Zijn naam verbonden aan Israël, als land en als volk. Mede om deze reden is het zo bijzonder, dat het land nu al weer opnieuw op de landkaart staat en de ongedeelde hoofdstad Jeruzalem al weer 40 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd, Israël en Jeruzalem!
Namens de Joodse Messiasbelijdende gemeenschap van Nederland.