Kans op oorlog met Iran en Rusland groter. Zie toevoeging.

Teheran kondigt aan elke militaire aktie tegen zijn nucleaire structuren te beschouwen als het begin van oorlog, zo laat het officiële persbureau ITNA vrijdag 4 juli weten. De commandant van de Revolutionaire Garde van Iran, generaal Mohammad Ali Jafari, heeft gezegd  dat welk land ook dat Iran aanvalt dat zal betreuren. Volgens een rapport heeft Jafari gewaarschuwd dat zo een stap het begin van oorlog is. Maar de generaal zou tevens hebben laten weten dat hij het onwaarschijnlijk acht dat Irans vijanden een aanval op het land zouden wagen.
 
In een interview voor een krant waarschuwde Jafari dat als het werd aangevallen, Iran Israël zou bedelven onder raketten en de strategische Straat van Hormuz zou afsluiten, die een nauwe doorgang vormt voor olietankers die de Perzische Golf verlaten. Israël heeft vorige maand een grote militaire oefening gehouden, die in de media werd beschouwd als voorbereiding voor een aanval op Iran. Iran reageert beledigd als welk land ook kritiek levert op zijn nucleaire praktijken en dreigingen, terwijl het zich het recht voorbehoudt om zelf de meest grove en antisemitische dreigingen uit te braken.
 
Een Amerikaanse generaal waarschuwde al dat Iran waarschijnlijk ballistische raketten tegen Israël en de Verenigde Staten zal afvuren en dat de NAVO zich daarop dient voor te bereiden. Vlootcommandant Admiraal James Winnefeld beschrijft de mogelijkheid van een offensieve massale beschieting met ballistische raketten, afgevuurd vanuit Iraans gebied tegen Israël als “verreweg de meest waarschijnlijke toepassing van ballistische raketten op dit moment in de wereld”. Hij zegt dat Iran een “niet voorspelbare tegenstander” is die kan worden geprovoceerd tot aktie “door een geïsoleerd en misschien onbelangrijk lijkend incident”.
 
De Stafchef van het Amerikaanse leger, Admiraal Michael Mullen, heeft gezegd dat Israël een trouwe bondgenoot is van Amerika en dat het land met zeer reële dreigingen te maken heeft en met “de tirannie van wat ik noem de geografie van dicht op elkaar gepakte landen”. Hij zei ook dat Iran nog steeds bezig is en verdergaat met het vervaardigen van nucleaire wapens en dat de tijdsbalk van Israël in relatie tot Iran korter is dan die van Amerika. De Admiraal liet weten dat hij er tegen gekant is dat Israël Iran zou aanvallen. Dat zou een risico voor Amerika betekenen omdat het dan een derde oorlogsfront zou hebben. En de Admiraal denkt om de veiligheid van Amerika.
 
Iran heeft op 9 juli negen lange en middellange afstandsraketten gelanceerd, als antwoord op de dreiging geuit door Israël en Amerika. Generaal Hossein Salami, luchtmachtcommandant van de Elite Garde zou hebben gezegd dat de oefening erop gericht was “onze besluitvaardigheid en macht te laten zien tegen vijanden die in de afgelopen weken Iran gedreigd hebben door middel van ruwe taal.” Turkije, het Arabische Schiereiland, Afghanistan en Pakistan liggen binnen bereik. “Onze hand is aan de trekker en onze raketten staan klaar om gelanceerd te worden,” zo liet de Iraanse generaal weten.

TOEVOEGING: Ook vandaag, 10 juli, heeft Iran raketten getest en zijn agressie getoond. Iran beseft niet dat dit een geweldige hulp en extra training is voor Israël, dat in geavanceerde AWACS vliegtuigen alle aktiviteiten volgt en zo zeer gedetailleerd kan inspelen op elke toekomstige Iraanse daad van militaire agressie.
 

Op ditzelfde moment (8 juli) dreigt Rusland met militair-technische sancties als reactie op de ondertekening van het raketschildverdrag door Tsjechië en Amerika, als het raket-defensiesysteem wordt geactiveerd. Dit maakt het risico op een oorlog op grotere schaal nog reëler.