Kristallnacht herdenking op 9 november: 70 jaar geleden.

Op zondagavond, 9 november 2008 hebben we de Kristallnacht herdacht. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat deze verschrikkelijke gebeurtenis, de Nacht van Gebroken Glas, heeft plaatsgevonden. Het was een pogrom in Nazi Duitsland op de avond van 9 november 1938.

Op een enkele avond werden 92 Joden vermoord en 30.000 werden er gearresteerd en gedeporteerd naar concentratiekampen. De Nazi’s organiseerden een aanval op Joden en hun eigendommen in Duitsland en landen onder Duits bewind, als onderdeel van Hitlers beleid.

Op 7 november 1938 liep Herschel Grynszpan, een 17-jarige Jood die furieus was geworden omdat zijn familie Duitsland was uitgezet, de Duitse ambassade in Parijs binnen en vuurde vijf schoten af op een jonge diplomaat, Ernst vom Rath. Twee dagen later overleed deze diplomaat en raakte Duitsland in de greep van anti-Joodse gewelddadigheden. In de vroege uren van 10 november brak goed georganiseerd geweld uit in steden en dorpen door het hele “Derde Rijk” heen.

De gevolgen van dit geweld waren verschrikkelijk voor de Joden van het “Derde Rijk”. In een enkele nacht, de Kristallnacht, vond de vernietiging plaats van meer dan 200 synagogen en de beroving van duizenden Joodse ondernemingen en huizen. Dit was het begin van de systematische vernietiging van een volk dat zijn verblijf in Duitsland kon terugleiden tot in de Romeinse tijd. Tevens was dit het voorspel van de Holocaust die spoedig zou volgen.

Kristallnacht herdenking, zondag 9 november in de Stopera te Amsterdam
Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert elke vijf jaar een herdenking om stil te staan bij deze gebeurtenis. Vijf jaar geleden werd een groei van antisemitische incidenten in Nederland geconstateerd en stond de herdenking in het teken van een krachtige afwijzing van antisemitisme en andere vormen van racisme.

De zeventigste herdenking van de Kristallnacht van zondag 9 november werd, namens de Nederlandse regering, door de Minister van Justitie, de heer Hirsch Ballin geopend. De Kristallnacht is een monumentale gebeurtenis die niets aan de verbeelding overlaat over de repercussies die haat tegen een groep kan veroorzaken. De herdenking stond daarom in het teken van het (internationale) recht en het gevaar van het hedendaagse antisemitisme. Thomas Buergenthal, rechter van het Internationaal Gerechtshof, en Philo Bregstein, schrijver/cineast, hebben over deze thema’s een lezing gehouden. De herdenking werd omlijst door muziek.