Massale luchtaanvallen op Iran gepland

Het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten van Amerika heeft plannen uitgewerkt voor een luchtoffensief tegen het hele Iraanse leger. Deze actie zou volgens de plannen drie dagen duren. Sinds vorige maand ligt het vliegdekschip USS Enterprise in de Perzische Golf. “Het gaat om het uitschakelen van het gehele Iraanse leger,” zo zegt Alexis Debat, directeur terrorisme en nationale veiligheid van het Nixon Center.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft 1200 doelwitten vastgelegd die in deze drie dagen van hevige bombardementen zullen worden vernietigd. “De reactie van het Iraanse regime op de driedaagse ‘shock and awe’ zal dezelfde zijn als die op precisiebombardementen”, aldus Debat. Hij meent dat de VS geen precisiebombardementen op Iraanse nucleaire installaties zullen uitvoeren, maar op het hele Iraanse leger.

Er zijn toenemende spanningen rondom het Iraanse nucleaire programma. Deze aanvalsplannen passen daarin. Er worden positieve berichten gepubliceerd door het Internationaal Atoomagentschap IAEA over Iraanse medewerking. Maar de Amerikaanse president George Bush heeft onlangs hard uitgehaald naar Iran. Bush ziet in dat het regime in Teheran “het hele Midden-Oosten” onder de dreiging brengt van een “nucleaire holocaust”. Bush zegt verder: “De Verenigde Staten zullen Iran aanpakken voor het te laat is”. Degenen die Iran niet vertrouwen, waaronder de Amerikanen, vrezen dat Iran met gedeeltelijke medewerking alleen probeert tijd te winnen.

Veel van de harde retoriek is, behalve aan Iran, ook gericht aan de leden van de VN-Veiligheidsraad die proberen nieuwe sancties tegen Iran voor ontduiking van het verbod op het verrijken van uranium tegen te houden. Hieronder zijn Rusland en China. Met de bijzonder grootschalige legeroefeningen van China en de dreiging met – zij het verouderde – bommenwerpers door Rusland wordt de internationale situatie er niet beter op.

De Amerikaanse militaire plannenmakers van het Pentagon willen snel en overweldigend toeslaan, indien slechts militaire middelen Iran nog kunnen afhouden van een atoombom. Israël heeft ook al waarschuwingen laten horen dat het geen Iraanse atoombom zal dulden, en eigenhandig zal aanvallen, als Amerika niets doet.
 

De Iraanse President Mahmoud Ahmadinejad heeft inmiddels aangekondigd op zondag 2 september dat de Islamitische Republiek zijn reeds lange tijd nagestreefde doel heeft bereikt dat 3000 ultracentrifuges werkzaam zijn die uranium verrijken voor zijn controversiële nucleaire programma, zo melden staatsmedia.