Oorlog met Iran dichterbij

Op maandag 16 september publiceerde de Jerusalem Post een artikel over de meest recente claim van Iran dat het 600 Shihab-3 raketten heeft gericht op doelen verspreid over heel Israël. Vandaag reageerde Israël door te zeggen dat het zorgvuldig luistert, maar dat het niet alles gelooft wat het hoort. Een ontspannen reactie van Israël. Israël houdt echter het oog scherp gericht op kwaadaardige landen als Syrië en Iran. Op dezelfde wijze wordt er omgegaan met de retoriek van Iran over de 3000 ultracentrifuges voor nucleair gebruik: met een korrel mediazout.
 
Ondertussen heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner op zondag 15 september gezegd dat de wereld zich moet voorbereiden op een mogelijke oorlog met Iran. Het “moet zich voorbereiden op het ergste” – inclusief de mogelijkheid van oorlog – in het licht van de nucleaire crisis met Iran”, zei Kouchner in een interview op LCI Televisie en RTL radio. Kouchners opmerkingen komen na een gelijksoortige havikenverklaring van de Franse president Nicolas Sarkozy. De president zei afgelopen maand in zijn eerste belangrijke speech over Buitenlandse Zaken sinds hij in zijn positie optreedt, dat een diplomatieke “duw” door de wereldmachten het enige alternatief was voor “een Iraanse bom of voor het bombarderen van Iran.”
 
Tegelijkertijd verzetten Rusland en China zich tegen daadwerkelijke sancties. Russische kernbrandstof wordt per schip getransporteerd naar Iran. Als de Verenigde Staten het leger van Iran zouden aanvallen of Israël een verrassingsaanval zou uitvoeren zoals het op Syrië zou hebben gedaan, dan is het waarschijnlijk dat Rusland en China deze acties niet zouden steunen en /of zich hiertegen op de een of andere manier zouden verzetten. Noord-Korea zal ook een meer zichtbare rol spelen in het groeiende conflict.
 
Op ABC News heeft John Bolton, ex-ambassadeur van Amerika bij de Verenigde Naties, gewaarschuwd tegen de deal met Noord-Korea. De regering van Noord-Korea is onbetrouwbaar en zou bovendien een verkeerde boodschap geven over het standpunt van de Verenigde Staten over massavernietigingswapens.
 
IMRA, het onafhankelijke bureau voor studie en analyse van de media, maakt vandaag bekend dat Frankrijk herhaaldelijk heeft gezegd dat het wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zwaardere sancties tegen Iran aanneemt in verband met het feit dat Iran niet in staat is om de vrees weg te nemen dat het in het geheim nucleaire wapens maakt. “Wij willen niets anders bekend maken dan “vrede is in jullie belang en ook in het onze,” zo zei Kouchner. Het is tekenend dat Israël deze week via India een nieuwe spionagesatelliet zal lanceren, zoals Haaretz laat weten. In juni van dit jaar heeft Israël al de Ofek-7 satelliet gelanceerd.