Oorlog tegen Israël lijkt spoedig feit

De Syrische generaal Asef Shawkat, het hoofd van de geheime dienst van dat land, dringt er bij president Assad op aan om vijandelijke militaire operaties te beginnen tegen Israël. Deze zouden al over een maand gaan plaatsvinden. Arabische autoriteiten van zowel Syrië als Libanon hebben dit laten weten. In de Israëlische krant Yediot Achronot (www.ynetnews.com) wordt een Libanese functionaris geciteerd die zegt dat de generaal, die de zwager is van president Bashar Assad, probeert aan te tonen dat er “geen kans bestaat op een politiek kanaal om de Golan Hoogvlakte terug te krijgen”. Deze functionaris wilde anoniem blijven.
 
Op 14 augustus verscheen in Israel Today (zie www.israeltoday.co.il) een artikel waarin staat dat generaal Shawkat niet wil winnen, maar het voldoende vindt, wanneer er grote schade aan steden in Israël wordt toegebracht door middel van grootschalige aanvallen met raketten. Dit zou de Israëli’s naar de onderhandelingstafel moeten dwingen. Daar zou Damascus zich vervolgens in een goede onderhandelingspositie weten te brengen om de controle over de Golan terug te krijgen. Een Syrische functionaris die onlangs zijn geboorteland is ontvlucht nadat hij generaal Shawkat tegen zich had gekregen, zei tegen Yediot Achronot dat “de generaal de president onder controle heeft door zijn adviseurs te passeren en hij maakt misbruik van de labiele stemmingen van Bashar.”
 
Een ander motief dat Shawkat heeft om deze oorlog te beginnen is het feit dat hij direct betrokken is bij de moord op de ex-premier van Libanon, Rafik Hariri. Assad heeft naar men zegt overwogen om de generaal aan te geven wanneer er een internationaal onderzoek naar deze moord komt, om zijn eigen hachje te redden. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een tribunaal in Nederland, volgens het NRC van 16 augustus. Israel Today laat tevens weten dat de Syrische regering in de tweede week van augustus 2007 een boodschap heeft gebracht aan Jeroesjalajiem, waarin men laat weten dat als Israël weigert onderhandelingen te beginnen inzake de teruggave van de Golan Hoogvlakte, Damascus een uitputtingsoorlog zal beginnen tegen de Israëlische natie. Dit zou de tweede oorlog van die categorie zijn.
 
De eerste Uitputtingsoorlog vond plaats van 1967 tot 1970. De Egyptenaren, Rusland en de PLO vochten tegen Israël in deze oorlog, die was bedoeld om de Sinai van de Israëlis terug te veroveren. Die was sedert de Zesdaagse Oorlog in Israëlische handen. In diezelfde oorlog is de Golan Hoogvlakte onder de controle van Israël gekomen. Zowel in de Zesdaagse Oorlog als in de latere Jom Kippoeroorlog werd Israël aangevallen, waardoor het zich genoodzaakt zag om dit gebied in te nemen als bescherming tegen de vijandelijke troepen. Ook is het gebied een belangrijke bron voor de watervoorziening van Israël (50 procent). Deze gebiedsinname was militair noodzakelijk en het gevolg van de vijandelijkheden van Syrië.
 
Het feit dat Syrië het gebied terugeist is dan ook helemaal in lijn met wat Syrië voortdurend heeft gedaan: trachten Israël te vernietigen. De Verenigde Naties kiezen ook hierin tegen Israël: resolutie 242 van de Veiligheidsraad beschouwt het ingenomen gebied van de Golan als bezet gebied. Israël heeft steeds gezegd dat het de resolutie juist toepast, omdat Israël het recht heeft de Golan te gebruiken als “veilige en erkende grens tegen dreigingen of geweldshandelingen”. In het licht van een komende oorlog hebben Syrische militairen het verbod gekregen om hun land in de zomer te verlaten.
 
Syrië is volgens Israel Today (13 augustus 2007) op dit moment in het bezit van een overweldigend aantal van het meest geavanceerde luchtafweermaterieel (wapens, waarnemings- en richtapparatuur) in de wereld. Dit zegt een hoge Israëlische militair in Yediot Achronot op 13 augustus. Deze militair zegt dat het luchtruim van Syrië bewaakt wordt door luchtafweerraketten van het type dat vanaf de grond wordt afgeschoten en die waarschijnlijk zwaarder zijn dan bij welk ander land ter wereld ook. De toename van dergelijke wapens is een reactie op de traditionele superieure positie die de luchtmacht van Israël over zijn Arabische buurlanden bezit. Syrië is niet zozeer gericht op de hoeveelheid wapens, maar op het zorgen voor de hoogste kwaliteit defensie.
 
Deze hoge Israëlische militair vertelde Yediot Achronot dat vele van deze luchtafweersystemen in Syrië uit Rusland afkomstig zijn. Sommige daarvan zijn zo nieuw dat ze nog nergens gebruikt zijn. Rusland voorziet zowel Iran als Syrië van wapens en gaat een permanente marinebasis in Syrië vernieuwen. Israël laat weten dat het bouwen van bases in de havens van Tartus en Latakia bedoeld is om spionagemissies tegen Israël uit te gaan voeren. Rusland heeft ook een vriendschappelijke relatie met Hamas, waarvan leiders zijn uitgenodigd naar Moskou. Nu Israël geen banden meer heeft zoals het dat had met Hamas, laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken volgens het Israëlische dagblad Haaretz weten dat zijn land gesprekken gaat voeren met Hamas om oplossingen te zoeken voor het conflict in het Midden-Oosten.