Over Obama's speech in Cairo

Ja natuurlijk, ontkenning van de Holocaust is “zonder basis, zonder kennis en vol haat” (citaat van Obama). En ja, “het dreigen van Israël met vernietiging dient inderdaad “om in de gedachten van de Israëli’s deze zo geheel pijnlijke herinneringen op te roepen, daarmee de vrede tegenhoudend die dit gebied zo verdient.”

Maar onze rechten in dit land zijn niet alleen, of zelfs in de eerste plaats, gebaseerd op de ellende die ons is overkomen tijdens onze geschiedenis in de verstrooiing. Die rechten zijn juist verbonden met het feit dat we niet in ons land waren, dit historische Joodse thuisland. Dit is de enige plaats op aarde waar Joden ooit zelfstandig hebben kunnen zijn, de plaats die we nooit uit eigen wil hebben verlaten, de plaats waarvoor we altijd hebben gebeden om er naar terug te keren.

De daar bovenop komende tragedie van de Holocaust vond alleen plaats omdat ons dat rechtmatige thuisland werd ontzegd. Zes miljoen Joodse levens gingen verloren omdat die rechtmatigheid niet op tijd internationaal was erkend. Deze president zou op die plaats dit punt hebben moeten benadrukken en de materiële wortel van ons recht hebben moeten onderstrepen aan een Moslimwereld en speciaal aan een Palestijnse bevolkingsgroep die overdonderend weigert dit recht te erkennen.

In plaats daarvan, ongelukkig genoeg, sprak de president over de “ontheemding” van Palestijnen “veroorzaakt door de stichting van Israël” (zonder de verwerping door de Arabische wereld te noemen van de Arabische plaats die tegelijkertijd naast ons zou worden geschapen). Door zo te spreken versterkte hij precies de beeldvorming van Israël als een moderne koloniale start wat Mahmoud Ahmadinejad van Iran zo cynisch en strategisch benadrukt.

Zo een precies afgestemde toespraak, gehouden in zo een vitale en urgent situatie, was een grote fout, een waarvan Obama zelf de noodzaak zou moeten erkennen om die te rectificeren wanneer hij deze woorden in acties gaat omzetten. Want de erkenning door de Moslims van ons fundamentele recht om hier te zijn, juist hier [in Israël], staat centraal in de bewonderenswaardige strijd van de president om een betere wereld te maken, een wereld van vrede, een nieuw begin.

David Horovitz in: The Jerusalem Post (4 juni 2009)