CIDI en CJO blij met uitspraak rechter over Holocaustvergelijkingen Baudet

 

 

 


Kort geding tegen Thierry Baudet

Op woensdag 15 december 2021 heeft de zitting inzake het kort geding tegen Thierry Baudets Holocaustvergelijkingen plaatsgevonden. Zoals u weet, heeft CIDI samen met het Centraal Joods Overleg (CJO) en vier oorlogsslachtoffers een zaak aangespannen. Specifiek gaat het om drie uitingen die onnodig grievend zijn.

Baudet noemde ongevaccineerden “de nieuwe Joden” en postte een foto van een jongetje dat de Sinterklaastocht van achter een hek gadesloeg als vergelijking met de jongen uit het getto van Lodz, die wachtte op zijn deportatie.

Ook plaatste de FvD-politicus een foto van concentratiekamp Buchenwald, waar de 2G-maatregel geldt. Daarbij schreef hij: “Hoe is het mogelijk om nu nog altijd niet te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt!?”

Onze eis is duidelijk: een direct verbod van deze uitlatingen en de rectificatie ervan op last van een dwangsom. CIDI pikt het niet langer. De grens is ruimschoots overschreden en Baudet gaat alleen maar door. Wij laten in het midden of dit antisemitisme is, maar het moge duidelijk zijn: dit soort uitspattingen kunnen leiden tot antisemitisme, zo bleek uit allerlei berichten op social media tijdens de zitting. Een neveneffect van een streep trekken is de (media)aandacht, waar m.n. Baudet van profiteert. Dit is een offer dat gebracht moet worden voor een precedent in de toekomst.

Wij zijn enorm opgelucht dat de rechter in het kort geding ook die streep trok. In de volle openbaarheid en via een livestream was vandaag te zien hoe de bezwaren van Baudet en zijn advocaten systematisch van tafel werden geveegd. CJO en CIDI, tezamen met de dappere Holocaust-overlevenden die soms zelfs hun verhaal in de rechtbank wilden delen, kregen gelijk op bijna alle punten.

CIDI kan dit en ander werk alleen maar doen dankzij de steun van onze achterban. Die steun is breed gevoeld in de aanloop, tijdens en ook na deze spannende zitting. Dat waarderen wij enorm. Wij zorgen ervoor dat uw gift, hoe groot of klein ook, zorgvuldig en nuttig wordt besteed.

Wij willen via dit bericht een beroep op u doen om ons werk te steunen. Dit kan door hier te klikken of op de button hieronder.

Bij voorbaat dank voor uw bereidwilligheid. Wij houden u uiteraard via onze vaste kanalen (website, nieuwsbrieven en social media) op de hoogte en blijven strijdbaar.

Hartelijk dank voor uw steun,
CIDI-bestuur en haar medewerkers

Klik hier om bij te dragen aan CIDI!

CIDI
vóór Israël vóór vrede, tegen racisme en antisemitisme