Jom HaSjoa op 18 april (van zonsondergang 17 tot zonsondergang 18 april)

Op de Dag van de Holocaust Herdenking, Jom HaSjoa wehaGwoera, herdenkt de Joodse gemeenschap over de hele wereld de moord op zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vernietigende mentaliteit in mensen vergemakkelijkte de misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begaan. Deze mentaliteit is altijd, in alle eeuwen, onderdeel geweest van het menselijke karakter. Mede om die reden bestaat de noodzaak om te herdenken. Ook de moord op homoseksuelen, zigeuners en mensen die lichamelijk of geestelijk zwak waren, wordt herdacht. 

In Israël klinkt het huilende geluid van de oorlogssirenes om 10 uur ‘s morgens (Israëlische tijd, 9 uur in Nederland), wanneer zij hun verhaal vertellen. Zie op de afbeelding rechts een onderdeel van de Afdeling Joodse Kinderen in Yad Vashem, Jeruzalem.

 

 

 

Op 18 april in 1943 kwamen de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. Jom HaSjoa valt op 27 Niesan van de Hebreeuwse kalender, dit jaar op 18 april. In Nederland vindt deze, door een groot aantal Joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Voor meer informatie over de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, klik hier. Bezoek de Anne Frank Stichting hier.