Israël 69 jaar als staat!

Op de avond van 30 april, wanneer 4 Iyar overgaat in 5 Iyar, begint Jom HaZikaron, de dag waarop we de gevallen strijders voor de vrijheid van Israël, herdenken. Ook herdenken we de mensen die door terreuraanvallen om het leven zijn gekomen. Dat zijn ook de soldaten van het Israëlische Verdedigingsleger, het IDF. En dat beslaat ook de oorlogen die tegen Israël zijn gevoerd, vanaf 1860 tot nu toe.

In het totaal zijn 23.544 militairen om het leven gekomen sinds 1860 tot nu toe. Dit jaar zijn 97 mensen gestorven als gevolg van lone wolf attacks, aanvallen inclusief met een mes, door alleen optredende moordenaars. Ook zijn 37 gehandicapte oorlogsveteranen overleden aan hun verwondingen. Bovendien hebben zij die overleden zijn, 9.1567 verslagen ouders achtergelaten, 4.881 weduwen en 1.843 wezen in de leeftijd tot 30 jaar (zoals vermeld door het Joods Nationaal Fonds, zie hier).

We herdenken hen met grote dankbaarheid en met medeleven. En we vieren feest op de volgende dag, omdat Israël 69 jaar als staat en als enig democratisch geregeerd land in het Midden-Oosten bestaat. Op 2 mei is het Israëls Onafhankelijkheidsdag, Jom HaAtsmaoet.