Jeruzalem 56 jaar ongedeelde hoofdstad van Israël

Jeruzalem Dag (Hebreeuws: יום ירושלים, Jom Jeroesjalájiem) is een Israëlische nationale feestdag die de hereniging van Oost-Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, met West-Jeruzalem herdenkt. Dit was na de Zesdaagse Oorlog van 1967, waarin Israël Oost-Jeruzalem bezette en de Westelijke Jordaanoever, waarbij de eerste feitelijk wordt geannexeerd.

Op 28 juni 1967 breidde Israël de Israëlische “wet, jurisdictie en bestuur” uit tot het gebied van Oost-Jeruzalem, zonder het een naam te geven, door het op te nemen in de gemeente West-Jeruzalem. Intern werd deze stap uitgelegd als een annexatie, waarbij dat deel van de stad in Israël werd geïntegreerd.

De naam Jeruzalem komt minstens 667 keer voor in de Tora. De eerste bijbelse verwijzing is te vinden in Beresjiet (Genesis) 14:18, naar een stad genaamd Salem. De eerste verwijzing met de naam Jeruzalem is te vinden in Richteren 1:8.

Jeruzalem werd opnieuw herinnerd in de profetie van Jesaja, die 2700 jaar geleden in deze stad werd gehoord en die nog steeds weerklinkt: “Hoe aangenaam zijn de voetstappen van de heraut op de bergen, die vrede aankondigen, goed nieuws aankondigen…” In het Nieuwe Testament komt de naam Jeruzalem 154 keer voor.

Citaten
“Jeruzalem is verenigd en zal nooit meer verdeeld worden.”

Jitschak Rabin

“Alleen een democratisch Israël heeft de vrijheid van aanbidding voor alle religies in de stad beschermd. Jeruzalem mag nooit meer verdeeld worden. Jeruzalem moet de verenigde hoofdstad van Israël blijven.”
Benjamin Netanyahu

“Tien maten van schoonheid daalden neer naar de wereld, negen werden genomen door Jeruzalem.”
Talmoed: Kiddushim 49b

“‘Eeuwigheid’ – dit verwijst naar Jeruzalem”
Talmoed: Berachot 58a