Rusland toont ware gezicht

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, heeft op 21 maart tijdens een bezoek aan de stad Ramallah gezegd dat Israël de blokkade van de Gazastrip dient te beëindigen en het bouwen aan nederzettingen moet stoppen. Nadat hij de Palestijnse leider Mahmoud Abbas had ontmoet vertelde Lavrov tijdens een persconferentie dat de blokkade onacceptabel is voor Rusland. Deze blokkade werd door Israël en Egypte ingesteld nadat Hamas, erop gericht om Israël te vernietigen, met geweld de controle over Gaza overnam in juni, waarbij Hamas vele Fatach militairen heeft vermoord.

Lavrov voegde eraan toe dat Rusland erg bezorgd is over de bouwaktiviteiten van Israël op land dat de Palestijnen claimen voor een toekomstige staat. “Wij roepen op om met onmiddellijke ingang te stoppen met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen” zei de minister, die daardoor met twee maten meet, gelet op de Russische buitenlandse politiek jegens Tsjetsjenië.
 
Op donderdag 20 maart had Lavrov een ontmoeting met Premier Ehud Olmert van Israël. Olmert uitte zijn zorg aangaande de voortdurende zendingen van geavanceerde wapens naar Syrië en Iran. Olmert onderstreepte de vrees van Israël dat deze wapens, waaronder geavanceerde anti-tankwapens en luchtafweerraketten, in de handen kunnen komen van de in Libanon gelegerde guerillagroep Hezbolla, die ondersteund wordt door Syrië en Iran, dat heeft gedreigd om Israël te vernietigen.
Lavrov reageerde door te zeggen dat Rusland niet weet of Hezbolla Russische wapens bezit en dat als Israël daar enige informatie over heeft, Rusland dat graag zou willen bekijken. Daarmee voegt Rusland zich opnieuw en nog steeds bij de schurkenstaten die Israël willen vernietigen door de handen van hun uitvoerders, Hezbolla en Hamas. Rusland toont zijn ware gezicht, voor wie het kan zien. (bronnen: Jerusalem Post en Haaretz)