Solidariteitsverklaring

 Erken Israëls recht op zelfverdediging 

Wij verklaren dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Wij verklaren dat wij Israël steunen in hun strijd tegen de jarenlange raketterreur vanuit Gaza. Wij vragen onze politici en regeringsleiders op te komen voor Israëls recht op zelfverdediging. 

In 2005 trok Israël zich terug uit de Gazastrook. Maar de verwachte vrede bleef uit. De bevolking van Gaza koos Hamas, door de internationale wereld als terreurorganisatie beoordeeld, als leider. Hamas dat zich – volgens zijn handvest – ten doel stelt Israël te vernietigen.

Israël heeft zich terughoudend opgesteld. Sinds 2001 zagen de Israeli’s meer dan 13.000 raketten neergekomen. Als belangrijkste reactie bouwden zij schuilkelders en raketschilden om hun burgerbevolking zo veel mogelijk te beschermen.

De afgelopen maand zijn de raketaanvallen explosief toegenomen. Bij hun acties om hieraan een eind te maken waarschuwt het Israëlische leger de burgers van Gaza van tevoren met onder meer telefoontjes, flyers en ongevaarlijke schoten. Hamas misbruikt de eigen burgers als menselijk schild terwijl Hamasstrijders zich ondergronds verschuilen.

In het verleden trokken Israelische soldaten noodgedwongen al twee keer de Gazastrook binnen om het geweld te bedwingen. Wij hopen dat dit deze keer niet nodig zal zijn. Maar de veiligheid van Israël is door de voortdurende raketbeschietingen ernstig aangetast. Luchtalarmen loeien tot in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa. Vrijwel de hele Israelische bevolking ligt binnen bereik. Hier tegenover kan Israël niet terughoudend blijven. Uiteraard is ieder onschuldig slachtoffer er een teveel.

Des te tragischer is het dat Hamas afgelopen dinsdag opnieuw een bestandsvoorstel afwees. Wij erkennen daarom dat de staat Israël de plicht tot zelfverdediging heeft ten opzichte van haar Joodse en Arabische burgers en hopen dat dit conflict zo snel mogelijk zal eindigen.

Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI)
CIDI Jongeren (CIJO)
Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ)
Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap (NIK)
Liberaal Joodse Gemeenschap (LJG)
Portugees Israelitisch Kerkgenootschap (PIK)
CvK