Syrië in oorlog met Israël

Ongewone militaire activiteit
Er is ongewone militaire activiteit die omschreven kan worden met “nervositeit en alertheid”, op de Golan Hoogvlakte, de grens tussen Syrië en Israël. Er vindt geen mobilisatie plaats, ondanks wat eerder door media is gemeld in de week van 1 tot 4 april. Dezelfde tekenen van deze gerapporteerde “nervositeit en alertheid” waren ook zichtbaar in de lente van vorig jaar en deze duurden voort tot de zomer. Defensie autoriteiten schrijven deze Syrische activiteit toe aan de breed opgezette training en oefeningen die door het Israëlische leger zijn gepland in de nabije toekomst.

In oorlog met Israël
Commentaren van Israëlische autoriteiten dat Teheran afluisterstations heeft gebouwd in Syrië om Israëlische militaire communicatie te onderscheppen zijn bevestigd in Damascus, maar ontkend door Iran, zo meldde een Arabische krant vorige week donderdag. Een Syrisch parlementslid, Mohammed Habash, zei tegen de pan-Arabische krant al-Sharq al-Awsat dat de afluisterstations geen geheim zijn. “Wij zijn nog steeds in oorlog met Israël. We hebben het recht om onze grenzen te verdedigen met alle middelen die het internationale recht toestaat,” zo voegde Habash toe, die voorbijging aan het feit dat Syrië die aanvalsoorlog was begonnen en nooit had beëindigd. “Het werkelijke doel van de samenwerking tussen Syrië en Rusland, China en Iran is het beschermen van de grenzen van het land,” zei het parlementslid. Israëlische veiligheidsautoriteiten hebben officieel gezegd dat Iran maanden geleden een aantal interceptiestations in Syrië heeft gebouwd.

Iran voorziet in wapens
Israëlische militaire autoriteiten geloven dat het Syrische leger doorgaat met intensieve legeroefeningen, zoals het dat sedert de Tweede Libanon Oorlog heeft gedaan. En dat Iran doorgaat met bewapening van zowel Syrië als Hezbolla. Een ander teken dat de spanningen oplopen aan de Israëlisch-Syrische grens is dat de minister van Defensie Ehud Barak een voorgenomen bezoek aan Duitsland heeft afgezegd.