Verhoogde alarmfase in Israël door Syrië

Terwijl Ahmad Jibril, leider van de terroristische groep “Volksfront voor de bevrijding van Palestina” beweerd heeft in een interview op vrijdag 28 september in het Arabische blad Al Hadat, dat Israël al een beslissing had genomen om Syrië aan te vallen en alleen aarzelde waar het zijn eerste klap zou uitdelen, wordt aan de andere kant meer en meer van de waarheid onthuld. De Israëlische geheime dienst heeft maanden besteed aan het verzamelen van informatie over de installatie van nucleaire installaties door Noord-Korea in Syrië. Arabisch sprekende soldaten van het Israëlische leger die zich hadden vermomd als Syrische soldaten hadden toegang tot het complex waar de apparatuur zich bevond.
 
Washington zou Israël het groene licht hebben gegeven om de aanval te doen, nadat het bewijsmateriaal had ontvangen over de nucleaire activiteiten. Autoriteiten in Damascus hebben gezegd dat zij klaar staan om te reageren op deze aanval. Israël neemt deze oorlogsdreiging serieus. Het is in een hoge alarmfase in verband met militaire activiteiten van Syrië, nadat de Israëlische luchtmacht een aanval had ondernomen op een nucleaire installatie in Syrië op 6 september 2007. De in New York gevestigde senator Hillary Clinton heeft op woensdagavond, 26 september, verklaard dat zij ondersteunt wat zij noemt een “klaarblijkelijke” actie door de Israëlische luchtmacht tegen een nucleaire installatie in Syrië. Clinton sprak tijdens een tv-debat voor leidende kandidaatstelling door de Democratische Partij voor het presidentschap van Amerika.
 
Tijdens het vasten op Jom Kippoer op 22 september zijn straaljagers van de Israëlische luchtmacht naar de noordgrens met Syrië gestuurd, nadat een militair vliegtuig van radarsystemen van het IDF verdwenen was. Kort daarna werd ontdekt dat het vermiste vliegtuig was neergestort aan de Syrische kant van de grens. Israëlische autoriteiten hebben vastgesteld dat het hier niet ging om een agressieve actie gericht tegen de Joodse staat.
 
De Israëlische luchtmacht heeft wel diverse gevechtsvliegtuigen gestuurd naar Syrië op donderdag 27 september, in reactie op verdachte militaire helikopteractiviteiten over de grens. Dit is de derde keer geweest dat straaljagers over de grens met Syrië zijn gestuurd gedurende de afgelopen twee weken. De straaljagers zijn naar hun basis teruggekeerd kort nadat de operatie was begonnen, dit nadat de Syrische helikopters weer op Syrisch grondgebied waren geland. Zowel het Syrische leger als het Verdedigingsleger van Israël verkeren in een verhoogde alarmfase na rapporten over de Israëlische luchtaanval eerder deze maand.